Áruadagolós polcokat sok üzletben találunk már – ami praktikus megoldás, hisz ha az áru kevesebb, a polc vonaláig tolja, így valószínűbbé teszi a vásárlást. Az áruadagoló a polcképet is egységessé teszi, az utolsó darabok sohasem a polc belsejében állnak, nem kell kutakodni sem utánuk. Az egyszerű mechanikus megoldások egyetlen nagy hátránya viszont, hogy nem csatlakozik hozzájuk online fogyáskövető technológia. Így az árufeltöltő személyzet kizárólag szemrevételezéssel képes követni a készlet csökkenését.

Ez nem csak körülményes, rendkívül időigényes folyamat is, ami a munkaidő nagy hányadát lefoglalhatja, ezért a legtöbb kereskedelmi egység árufeltöltő személyzete csak akkor végez aktív megfigyelői munkát, ha marad erre kapacitása.

Az üzletek sajnos ritkán tudják pontosan, hogy mikor fogy ki az áru egy polcról vagy hűtőből, azt sem, hogy hol és mikor kell készülni az újratöltésre. A polcok negyede így szinte mindig üresen áll, mert a termékek fogyását hagyományos módszerekkel lehetetlen valós időben követni. Ezt az üzleti dilemmát oldja fel a big data alapú fogyáskövető rendszer, amivel a polcok mindig tele lehetnek, a bevételből így nem hiányoznak majd akár tízmilliók. És ehhez a folyamatos követéshez plusz munkaerőre sincs szükség.

A MasterShelf áruadagolós monitoring rendszer

A MasterShelf áruadagolós fogyáskövető rendszer a hét minden napján, napi 24 órában követi a polcok állapotát, és valós idejű helyzetjelentést küld az árufeltöltéssel megbízott személyzet számítógépére vagy akár az okostelefonjára is.

A rendszer elektronikusan naplózza a bármilyen méretű terméknél alkalmazható rugós áruadagolók számlálóiból begyűjtött fogyási adatokat. A kapott információkból egy nagy mintás adatelemzés segítségével analízist és előrejelzést készít a sales, a trade, a brand marketing és az üzemeltetés számára.

Az átláthatóság hatékonyabb munkaszervezést, javuló versenyképességet és meredeken emelkedő megtérülést biztosít – csökkenő költségszint mellett.

Miért kevés az üzletekben az okos termékadagoló? Egyszerűen azért, mert bár az alapelv nem új, a technológia igen. A MasterShelf egyedi fejlesztés, a magyar piacon pedig egyedülálló. A rendszer kiváltja azt a megfigyelői munkát, ami napi szinten legalább 2 órát vesz el az árufeltöltő személyzet 8 órás munkaidejéből - amit így a kifogyó termékek pótlására fordíthatnak.

Pontos, valós idejű adatokat kaphatunk arról:

 • Hol és milyen gyorsan fogynak el a termékek?
 • Milyen trend szerint fogy az áru?
 • Pontosan hol fogy jobban, hol kell újratöltés, melyek a legnépszerűbb kihelyezések?

A rugós áruadagolókhoz egy saját fejlesztésű fogyáskövető szenzor, valamint egy adatkommunikációs készülék csatlakoztatható.

A polcokon elhelyezett okos adagolókból érkező adatokat egy virtuális szerver fogadja, ami tárolja, feldolgozza és továbbítja azt a különböző grafikus megjelenítő szoftverek felé. Ezek pedig automatikusan valós időben jelzik, majd elemzik és vizualizálják az információkat, hogy azt az értékesítési igazgatótól az árufeltöltőig bárki azonnal értelmezni tudja.

A számláló szenzorral ellátott tolóelemeket és termékelválasztókat merőlegesen rögzítjük a polcon párhuzamosan elhelyezett osztósínekre (T-sín). A szenzort a tolóelem műanyag sínje tartalmazza, hogy megvédje azt a környezeti behatásoktól. A rugós tolóelemek ütközővel rendelkeznek a gyors és hatékony áruadagolás érdekében. Ez a fajta termékadagoló kedvező ára miatt a legelterjedtebb a piacon. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a legtöbb termékhez könnyedén illeszthető, mivel az osztósínekre rögzített elválasztó elemek oldal irányban szabadon mozgathatók, így az áru szélességéhez igazítható.

Az okos áruadagolókkal bármilyen kiszerelésű termék fogyása követhető, ráadásul meglévő adagolókba is költséghatékonyan beépíthető a fogyáskövető szenzor. A polcokon elhelyezett áruadagolók fogyáskövető szenzorai egy IoT kommunikációs készülékhez csatlakoznak, ami a másodperc törtrésze alatt továbbítja az adatokat a felhőbe. Itt a monitoring rendszer szervere fogadja, értékeli és elemzi az adatokat.

A szerverhez tartozó szoftver nemcsak riasztásokat küld és statisztikai adatfolyamot generál, hanem másodpercek alatt vizuálisan is képes megjeleníteni ugyanezeket az információkat. Így mindig pontosan tudjuk, melyik polcon hogyan fogynak a termékeink.

Az okospolcok bevezetésének előnye:

 • A hagyományos áruadagolókkal szemben, ha az árumennyiség veszélyesen lecsökken bármely adagolóban, a rendszer azonnal, automatikusan jelzést küld, így munkaidőt spórol.
 • Adatalapon javaslatot is tesz az ideális polckép összeállítására: emberi megfigyelés, manuális adatelemzés helyett automatikusan vizsgálja a trendeket és így segít minden egyes polcot jövedelmezőbbé tenni.
 • Megmutatja egy adott egység, polc, kihelyezés valós üzleti potenciálját: kizárólag pénztárgépi adatok vagy megérzések helyett biztos alapot ad minden üzleti döntéshez.
 • Valós időben mutatja meg, hogy melyik termék ára magas, melyik terméket érdemes áthelyezni, hol kell plusz promóció és hol felesleges – ezzel optimalizálva a költségeket.
 • Valós időben figyeli az áruadagolók egységenkénti termékfogyását és feltöltését (vagy akár a feltöltés hiányát). Még azt is látja, ha egy terméket valaki leemel, majd visszarak a polcra.
 • Hűtők esetében figyeli, egy nap hányszor nyitották ki a hűtők ajtaját, a rendszer pedig azonnal riaszt, ha tartósan nyitva vagy zárva maradnak az ajtók. (Így segít elkerülni az emberi hibákat.)
 • Ha nem ég a lámpa vagy ha ki- és bekapcsolják a gépet, azt is jelzi a rendszer. (Ha meghibásodik egy hűtő, gyorsabban tudja javítani.)
 • Figyeli a tápellátást, a belső hőmérsékletet és méri az energiafogyasztást is, amik a szerviznek fontos információk.

Milyen termékeknél használható a valós idejű fogyáskövető rendszer?

 • Sör, bor, üdítő
 • Édességek
 • Leves- és pudingporok, fűszerek
 • Vákumcsomagolt sajt- és húskészítmények
 • Dohány termékek
 • Kozmetikumok, illatszerek
 • És gyakorlatilag bármilyen más termék esetében, amelyet áruadagolós polcokban helyezne ki a vásárlótérbe.